Contul meu
Coșul meu

Nu ai niciun produs in cos.

Închide

Rețetă unt de casă și chifle la mixerul cu bol by Madeline`s Cuisine

Rețetă unt de casă și chifle la mixerul cu bol by Madeline`s Cuisine
Rețetă unt de casă și chifle la mixerul cu bol by Madeline`s Cuisine

Porții

1

Complexitate

Pregătire

Gătire

Temperatură

Calorii

-

Ingrediente


Ingrediente unt:
• 800ml smântână dulce grasă (33-36%)
• sare (opțional)
• verdețuri (pt untul aromatizat)

Ingrediente pâine (8 chifle):
• 500g făină
• 300ml apă călduță
• 10g drojdie uscată (1 plic)
• 3 lg ulei de măsline (45ml)
• 1 lgț zahăr brun
• 1 lg sare
• 1 gălbenuș (pentru uns)

Mod de preparare

Pentru unt:

Pasul 1. Înainte de a ne apuca de treabă, scoatem smântâna din frigider cu 30-60 min înainte, astfel se va face untul mai repede. :)

Pasul 2. Punem în bolul mixerului smântâna lichidă, montăm accesoriul tel și batem la viteza 8 până nu mai stropește, apoi creștem viteza la 12 și lăsăm mixerul să își facă treaba până se separă grăsimea de zer. Magie!

Din aceste cantități am obținut aprox 250g de unt și 300ml de zer. Am împărțit untul în 2, jumătate l-am lăsat simplu, pe celălalt l-am făcut aromatizat, cu sare și pătrunjel :) Puteți da frâu liber imaginației la variantele aromatizate, folosind ce ierburi și condimente vă plac: ceapă verde, usturoi, chives, busuioc, boia, lămâie etc.



Pentru chifle:


Pasul 1. Amestecăm într-un bol apa călduță (nu fierbinte) cu drojdia, zahărul brun și 2 linguri de făină. Amestecăm bine totul și lăsăm vreo 10 min, până face bulbuci :) Adăugăm treptat făina, frământând continuu, cu cârligul pentu aluat al mixerului cu bol Cuisinart.

Pasul 2. În timp ce adăugăm făina, adăugăm alternativ și uleiul de măsline, sarea. Vom frământa aprox 7-8 min cu mixerul, până aluatul e neted și elastic. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la loc călduț timp de o oră sau până își dublează volumulul.  

Pasul 3. Modelăm 8 chifle din acest aluat, le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu gălbenus, le crestăm cu un cuțit, le dă un aspect rustic :) Acoperim tava cu folie alimentară din nou și le mai lăsăm la crescut cam 15 de min.

Pasul 4. Le coacem 25-30 de min la 170C, până se rumenesc frumos. Le servim cu acel delicios unt de casă pe care l-am preparat mai devreme, poftă mare!